Stand van zaken World Servants acties

Maandag 15 maart hadden we een world servants live. Direct aan het begin van deze meeting was het al duidelijk, wij gaan niet reizen naar Malawi. Frustraties, verdriet, teleurstelling maar goed allemaal wel begrijpelijk dat door Corona de reis niet door kon gaan. Ook wanneer wij wel zouden zijn gevaccineerd is het voor de bevolking in Malawi nog niet veilig als wij heen zouden gaan.

Gelukkig kunnen wij ons ook in eigen land dienstbaar inzetten. World servants is gaan kijken naar de mogelijkheden, voor onze groep is er een project gezocht en gevonden in Groningen. Helaas hebben Jasmijn, Julian en Mayke na lang nadenken de keuze gemaakt niet mee te gaan op project in Groningen, wij vinden dit natuurlijk heel erg jammer.

 

Voor wie gaan wij aan de slag?

Voornamelijk mensen die minder goed mee komen in de maatschappij. Een redelijk deel van de mensen in Lewenborg leeft onder de armoedegrens. Dat kan heel verschillende redenen hebben. Maar het effect is bijna voor iedereen hetzelfde: de zorg of er voor vandaag wel genoeg eten is maakt dat men slecht na kan denken over lange termijn oplossingen. Ook zijn er weinig sociale voorzieningen voor deze mensen en voelen ze zich niet gezien. Een aanzienlijk deel van de mensen is bijvoorbeeld ook aangewezen op hulp van de Voedselbank. De sportactiviteiten van de zomerweek die door Overstag wordt georganiseerd, trekken veel jonge mensen die meestal verder weinig te doen hebben. De medewerkers van Overstag bieden hun een luisterend oor en delen aandacht en liefde uit. Overstag heeft als droom om een gezellige en veilige plek te bieden voor iedereen in de wijk en zijn concreet bezig met plannen voor een buurthuis: een plek van hoop voor de wijk. Helemaal omdat er bijna geen kerken in de wijk te vinden zijn, willen zij er zijn voor de mensen en daar activiteiten te kunnen organiseren.

Wat gaan wij doen

Van dinsdag 10 augustus tot zaterdag 21 augustus gaan wij samen met wijkbewoners helpen meerdere woningen en tuinen op knappen daardoor kun je in de levens van die gezinnen, maar ook in de hele straat of buurt een grote impact hebben.

Ook gaan wij helpen met het kinderprogramma van de sportweek van Overstag. Zij zijn het hele jaar in de wijk actief, maar door de inzet van de groep kunnen er meer contacten ontstaan en kunnen ze het programma nog beter organiseren. Daar kunnen ze de rest van het jaar weer op verder bouwen.

Naast de activiteiten in de wijk, gaan wij ook helpen bij de Voedselbank als vrijwilliger en meehelpen met een klus op hun terrein. Ook gaan we meer ontdekken over armoede in de stad Groningen doordat we op pad gaat met een ex-dakloze en leren we zien hoe armoede er in Nederland eruit ziet.
En bij een bezoek aan Groningen kan een bezoekje aan de Martini toren natuurlijk niet ontbreken.

Waarom?

Vaak is het gevolg van armoede dat je niet goed voor jezelf én je omgeving kunt zorgen. Om de mensen een stapje verder te helpen werk je samen om een fijne plek te creëren om te kunnen leven in plaats van overleven. Dat is zo belangrijk om weer een perspectief te krijgen om je problemen aan te pakken. Stichting Present werkt samen met het wijkteam en het Leger des Heils om de mensen die het hardst hulp nodig hebben te selecteren en te kunnen helpen.

 

Nu de vraag wat er met het geld gebeurt wat wij bij elkaar gespaard hebben de afgelopen jaren.

Dit bedrag gaat alsnog naar Malawi, de lokale bevolking gaat met een lokale aannemer de klaslokalen en verschoningsruimte bouwen. Wij als groep krijgen hier telkens een update over in de vorm van filmpjes en foto’s. Inmiddels zijn de inwoners van Chigumba op de hoogte gebracht dat ook deze zomer geen jongeren komen, en dat zij dus zelf aan de slag gaan.

Wij houden ook jullie op de hoogte over de voortgang van de bouw in Chigumba.

Ondanks dat wij dit jaar niet gaan bouwen in Malawi, vinden wij het erg leuk om in Groningen aan de slag te gaan.

Namens de groep, Harma de Vries

Reacties zijn gesloten.